Banca Națională a publicat noua valoare a Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), în funcție de care se calculează dobânzile în următorul trimestru la creditele acordate de bănci după mai 2019. Astfel, IRCC a scăzut de la 5,98% până la 5,94%. În prezent, nivelul ROBOR la trei luni se situează la 6,54%. 

IRCC a înlocuit ROBOR la calcul creditelor noi acordate de bănci din mai 2019. Este aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării. Astfel, referința valabilă în perioada iulie – septembrie (2023) este calculată pe baza datelor din ianuarie – martie (2023). Acest indice se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru și este aplicat de instituțiile de credit pentru trimestrul următor.

Conform unei analize Profit.ro, media ROBOR la 3 luni a fost în trimestrul al doilea de 6,64%, iar în perioada ianuarie-martie de 7,1%. În trimestrul al patrulea din 2022 depășea 7,9%, astfel că a căzut cu circa 1,3 puncte procentuale față de vârf.

Foto: Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday