Sanctitatea Sa Papa Francisc va efectua o vizită Apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, potrivit unui comunicat publicat de Administrația Prezidențială.

Comunicatul integral:

Primind invitația Președintelui României, a Autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în țară noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Cu această ocazie, Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj și Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc.

Programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francisc Doboș, a anunțat pe pagina de Facebook că vizita Sanctității Sale Papa Francisc este și o vizita ecumenică. Episcopii catolici din România au primit cu bucurie şi recunoștință vestea vizitei Papei Francisc, îndemnându-i pe credincioși şi pe toți oamenii de bunăvoință să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viața spirituală a creștinilor precum şi în favoarea binelui și unității întregii societăți românești.”, a scris Francisc Doboș.

Sperăm ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspirația pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea țării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterității, care să unească energiile creștinilor în favoarea vieții și a valorilor fireşti ale Creației lăsate de Dumnezeu”, a transmis, în Mesajul său, Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România., potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, declara la sfârșitul lunii noiembrie că vizita Papei Francisc în România, planificată să aibă loc în mai 2019, a fost amânată din cauza summit-ului de la Sibiu din 9 mai.

În luna mai a anului trecut, Viorica Dăncilă declara, după o întâlnire la Vatican cu Suveranul Pontif, că Papa Francisc i-a spus că va veni în România în 2019. 

Cu 15 ani în urmă a avut loc vizita Papa Ioan Paul al II-lea în România. Atunci, în 1999, a avut loc prima și unica vizită a unui Papă în România.