Institutul Național de Statistică anunță că în luna ianuarie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4837 lei, cu 2% mai mic decât în luna decembrie a anului trecutSalariul mediu net a fost de 2957 lei, mai mic cu 21 de lei față de luna precedentă.

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 18,2%, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 14,4%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6768 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1718 lei).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: învăţământ (+9,9%), administraţie publică (+6,2%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+3,2%).

Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, creșterile sunt mult mai mari. În administrația publică salariul mediu net a ajuns la 4600 de lei/lună. În Educație și Sănătate creșterile anuale au fost de 32-40%.

Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,4%. Indicele câştigului salarial real a fost de 98,5% pentru luna ianuarie 2019 faţă de luna precedentă.

În luna ianuarie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2018 a premiilor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

În ianuarie 2019, comparativ cu decembrie 2018, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează în silvicultură (30,3%) şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), cu 30,3%, respectiv cu 28,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 25,4% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv 25,3% în construcţii.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday