Institutul Național de Statistică anunță că în luna septembrie, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 5041 de lei, cu 14,7% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3082 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 38 de lei.

În raport cu evoluția prețurilor de consum, acesta a fost de 10,8%, potrivit datelor transmise de INS.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (7108 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.762 de lei).

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în activitățile de extragere a petrolului și gazelor naturale (+21,8%), fabricarea produselor din tutun (+17,6%), fabricarea produselor de cocserie și celor obținute prin prelucrarea țițeiului (între 5% și 10%).

Cele mai semnificative scăderi ale salariul mediu net s-au înregistrat în activități de extragerea minereurilor metalifere (-5,2%), silvicultură și exploatare forestieră, extracția cărbunelui, activități de construcție a autovehiculelor de transport rutier (între 3% și 4%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (+8,5%), administrație publică (+1,2%). A înregistrat o scădere în sectorul sănătății și asistenței sociale (-0,9%).

În luna septembrie 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime salariale), drepturi în natură și ajutoare bănești, realizării de producție și încasărilor mai mari, cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday