Salariul mediu net a fost de 2708 lei în luna iulie a.c., mai mic cu 0,4% față de luna iunie 2018 și în creștere cu 13,3% față de perioada similară din 2017, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Cele mai mari salarii au fost în activități de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 6566 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1575 lei.

„În luna iulie 2018, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat în activităţile din sectorul economic, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât şi creşteri faţă de luna precedentă.”, conform INS.

Scăderile câştigului salarial mediu net, comparativ cu luna iunie a acestui an, au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate și de nerealizările de producţie sau încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

„Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 18,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, 15,7% în activităţi de editare, respectiv cu 10,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;

– între 4,0% şi 5,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;

– între 3,0% şi 4,0% în tranzacţii imobiliare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday