Procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru acuzații care includ trădare și discreditarea armatei ruse prin criticarea “operațiunii militare speciale” în Ucraina. Pe lângă toate acestea, Kara-Murza și-a exprimat deschis și opiniile nefavorabile legate de președintele Vladimir Putin.

În ultimul discurs în instanță, înainte de pronunțarea sentinței, Kara-Murza a comparat procesul său cu unul dintre “procesele spectacol” ale lui Iosif Stalin din anii 1930 și cu cazuri ulterioare din epoca sovietică. El a refuzat să ceară instanței să îl achite, spunând că își menține afirmațiile și că este mândru de ce a spus: Criminalii ar trebui să se pocăiască de ceea ce au făcut. Eu, pe de altă parte, sunt în închisoare pentru opiniile mele politice”.

Criticul a fost pus sub acuzare în luna octombrie după o serie de discursuri tăioase la adresa Kremlinului, în cadrul unor evenimente publice internaționale din mari orașe, precum Helsinki, Lisabona sau Washington. Acesta a jucat și un rol-cheie în convingerea statelor occidentale să sancționeze oficialii ruși pentru încălcări ale drepturilor omului și corupție, scrie BBC.

În semn de protest, Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Londra. Ministrul britanic de Externe a declarat că “lipsa de angajament a Rusiei în ceea ce privește protejarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a libertății de exprimare, este alarmantă. Continuăm să îndemnăm Rusia să respecte obligațiile sale internaționale, inclusiv dreptul lui Vladimir Kara-Murza la asistență medicală adecvată”.

Vladimir Kara-Murza este un fost jurnalist în vârstă de 41 de ani, acum politician proeminent al opoziției. A studiat la Universitatea Cambridge și deține pașaport rusesc și britanic. Ani de zile, a făcut lobby pe lângă guvernele străine, cărora le-a cerut să sancționeze Rusia și o serie de reprezentanți ai statului, pentru presupuse încălcări la adresa drepturilor omului.

Surse: DW, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday