Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu se va grăbi să tragă concluzii după răspunsurile oficiale ale SUA și NATO, referitoare la solicitările Rusiei de a redesena harta securităţii în estul Europei, de după perioada Războiului Rece. Moscova spune însă că este loc pentru continuarea discuțiilor.

Oficialul rus consideră că actuala situație din regiune și neînțelegerile dintre Rusia și SUA amintește de perioada Războiului Rece. Peskov a precizat că Moscova va avea nevoie de timp pentru a analiza răspunsul guvernului de la Washington și a subliniat că o continuare a dialogului este în interesul ambelor puteri, deși a recunoscut că remarcile din partea NATO și SUA cu privire la cererile înaintate de Rusia nu lasă prea mult loc pentru optimism. 

Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri ieri, este absolut clar că, raportându-ne la principalele categorii subliniate în acele documente-proiect, nu putem spune că ideile noastre au fost luate în considerare sau măcar că s-a observat o dorință de a analiza mai în detaliu îngrijorările noastre. Dar noi nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Pe de altă parte, oficialul rus a mai transmis că există speranță pentru pornirea unor discuții serioase pe teme secundare, ci nu pe cele fundamentale. 

Miercuri, NATO a formulat un răspuns ferm la cererile Rusiei, în care transmitea că restabilirea legăturilor de comunicare și a informărilor va continua doar în cazul retragerii trupelor ruse din Ucraina, Moldova și Georgia. Anterior, NATO și SUA au respins ferm și cererile guvernului de la Moscova privind o retragere a trupelor din România și Bulgaria. 

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday