De la 8% cădere economică în primăvară, oficialii ruși spun că PIB-ul Rusiei este acum la -3,6%, în trimestrul trei și că această contracție vine mult mai mult din scăderea prețurilor țițeiului decât din impactul pandemiei asupra economiei ruse.

“Este evident că economia Rusiei a suferit mai puțin în al doilea trimestru și a revenit mai repede în al treilea trimestru. Acest lucru nu se datorează doar măsurilor noastre de sprijin, ci și măsurilor de carantină care au fost structurate diferit față de ​​Europa”, a explicat Vladimir Kolychev, ministrul adjunct al Finanțelor, într-un interviu pentru Financial Times.

Pachetul de sprijin aprobat de Kremlin (54,3 miliarde de dolari) a reprezentat doar 4% din PIB, cam de zece ori mai mic decât cele acordate de Germania, Italia sau SUA. ”Este un mit că pachetul anti-criză al Rusiei a fost mic. Țara a reușit o recuperare economică rapidă deoarece cheltuielile țintite au făcut-o mai eficientă în gestionarea crizei coronavirusului, chiar dacă a cheltuit mai puțin decât alte țări”, spune Kolychev. El a mai spus că Rusia a crescut cheltuielile guvernamentale cu 27% în acest an, mai mult decât oricare altă țară din UE.

Moscova a acordat o serie de scutiri de impozite, inclusiv pentru întreprinderile mici și industria petrochimică și a tăiat de la 20% la doar 3% impozitarea pentru companiile din IT. De asemenea a alocat în total 500 de miliarde de euro, plăți pentru familiile cu copii, una dintre puținele măsuri de sprijin direct, care potrivit ministrului adjunct al Finanțelor ar fi dus la creșterea consumului între 3 și 5% în al doilea trimestru și va duce în continuare la o creștere de până la 2%.

Elina Ribakova, economist-șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale, consideră că ”sprijinul fiscal proactiv” acordat de Kremlin a fost mic, dar chiar și așa, scăderea economiei Rusiei ar fi fost neglijabilă dacă nu și-ar fi limitat producția de petrol, în urma înțelegerii cu OPEC ce a survenit după războiul prețurilor de la începutul anului.

Rusiei a decis să nu apeleze la fondul de rezervă, preferând să-și dubleze împrumuturile externe. Luna trecută, guvernul a strâns 2 miliarde de euro din obligațiuni, profitând de dobânzile mici de pe piețele europene. Analiștii cred că în acest moment Kremlinul se pregătește și de o eventuală sporire a sancțiunilor financiare pe care le-ar putea aduce schimbarea administrației în SUA.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday