Ministerul rus al Apărării a declarat luni că exercițiul de lansare a rachetei, considerată de președintele Putin ca făcând parte dintr-o “nouă generație de sisteme de armament fără rival”, a fost un succes. Proiectilul a fost lansat dintr-un submarin nuclear Severodvinsk și a lovit o țintă stabilită în Marea Barents. Lansarea rachetei din submarin a fost surprinsă într-un videoclip publicat de minister:

În general, rachetele hipersonice sunt mult mai greu de interceptat decât cele balistice. Au intrat în serviciu în ultimii 10 ani și au pretenția de a păcăli orice scut antirachetă. Inclusiv Coreea de Nord a anunțat că a lansat o astfel de rachetă săptămâna trecută. Biziday a explicat aici modul în care funcționează aceste rachete.

Unii experți din Occident au pus la îndoială cât de avansată este noua generație de armament a Rusiei, dar au recunoscut totuși că viteza, manevrabilitatea și altitudinea rachetelor hipersonice le fac dificil de urmărit și interceptat. Racheta Zircon, cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, urmează să fie echipată la bordul unor nave de suprafaţă și a unor submarine din flota rusă.

În iulie, secvențe ale unor înregistrări video care surprindeau noul sistem avansat al Rusiei de rachete S-500 păreau să fie blurate în mod intenționat, pentru a împiedica examinarea rachetelor în detaliu. 

Putin a anunțat în 2018, în timpul unuia dintre cele mai agresive discursuri ale sale, o serie de noi arme hipersonice “invincibile”, precizând că acestea ar putea lovi aproape orice punct de pe glob și că ar putea chiar evita scuturile americane antirachetă.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday