Aeronavele celor două țări au survolat Marea Japoniei și și-au continuat deplasarea peste Marea Chinei de Sud și Marea Filipinelor, potrivit comunicatelor lansate de autoritățile japoneze, sud-coreene și rusești. De asemenea, informația a fost confirmată pentru NY Times de către un oficial al administrației americane.

Antrenamentul efectuat astăzi vine la fix trei luni de la invadarea Ucrainei, dar și într-un moment în care Joe Biden s-a întâlnit la Tokyo cu liderii Japoniei, Indiei și Australiei, care alcătuiesc o coaliție pentru diminuarea influenței chineze în regiune. Manevrele reprezintă un semn că parteneriatul dintre Beijing și Moscova nu s-a slăbit, în ciuda războiului, deși recent oficiali americani au informat că nu există indicii despre vreun sprijin economic sau militar oferit de Beijing Moscovei.

Potrivit unei declarații emise de Coreea de Sud, două aeronave militare chineze și patru rusești au intrat în zona sa de observare aeriană, dar fără a viola spațiul său aerian. Exercițiile comune care implică bombardiere strategice sunt complexe și sunt de obicei planificate cu mult timp înainte, semnalează NY Times. Atât sud-coreenii, cât și japonezii au informat că au ridicat avioane de la sol, pregătite pentru situația în care cele chineze și rusești ar fi intrat în spațiul aerian al vreuneia dintre țări.

Ministrul japonez al Apărării a catalogat exercițiul drept ”o demonstrație de forță îndreptat împotriva Japoniei, țară gazdă a întâlnirii dintre Joe Biden și liderilor coaliției Quad.

Surse alternative: New York  Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday