Update ora 18:30 BBC News anunță că își suspendă temporar întreaga activitate în Rusia, după ce parlamentul a votat o lege care prevede închisoare de până la 15 ani pentru persoanele care răspândesc informații pe care Kremlinul le consideră a fi false, dar și după accesul din Rusia la site-ul BBC a fost restricționat.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a motivat decizia: “Această legislație pare să incrimineze procesul jurnalismului independent. Nu avem altă opțiune decât să suspendăm temporar activitatea tuturor jurnaliștilor și a personajului de sprijin, în timp ce evaluăm implicațiile acestei decizii nedorite“.

Davie a mai declarat că în acest moment primordială este siguranța personalului său: ”Nu suntem pregătiți să-i expunem la riscul unei urmăriri penale, pentru simplul fapt că își fac treaba“. El a adăugat că jurnaliștii din Ucraina și cei din întreaga lume vor continua să aducă informații despre războiul început de Rusia.

Știrea în formă inițială

Autoritatea rusă pentru Reglementare în Comunicare a restricționat accesul la mai multe organizații de presă internaționale, cum ar fi BBC și Deutsche Welle. Autoritatea a comentat că site-urile oferă o viziune trunchiată, adesea anti-Rusia, asupra evenimentelor și nu trag la răspundere liderii statelor din vest pentru fapte de corupție sau războaie devastatoare, dând exemplul celor din Irak.

Printre instituțiile media blocate pe teritoriul rusesc se numără și Voice of America sau Radio Europa Liberă. BBC a comentat că restricția nu va descuraja jurnaliștii care acoperă subiectul războiului din Ucraina: Accesul la informații precise și independente este un drept fundamental al omului care nu trebuie refuzat poporului rus, unde milioane de oameni se bazează pe serviciile BBC News în fiecare săptămână. Vom continua eforturile ca serviciile noastre să fie accesibile în Rusia și peste tot în lume“.

În urmă cu o lună, Rusia a decis închiderea biroului DW din Moscova și retragerea acreditărilor tuturor jurnaliștilor, ca reacție la interdicția de difuzare în Germania a postului RT în limba germană.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Sursa Foto: Wirestock / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday