La o prezență la vot de 65% din populație, 77,9% au votat pentru modificări și 21,3% împotrivă, a anunțat comisia electorală după numărarea tuturor buletinelor de vot, potrivit BBC

Cel mai bun scor pentru susținerea reformelor, de peste 90%, a fost înregistrat în Crimeea, anexată de Rusia din Ucraina în 2014, în Cecenia în Caucazul de Nord și Tuva, în Siberia. Moscova a votat în proporție de 65% pentru noua constituție, iar St Petersburg 77,6%. Un singur district, Neneţia (aflat la Cercul Polar de Nord), a respins noua Constituţie, cu 55,25% din voturi împotrivă.

Referendumul a durat șapte zile, iar votul s-a desfășurat în ciuda faptului că Rusia a depășit 600 de mii de cazuri de coronavirus.  Golos, un grup independent de monitorizare a alegerilor din Rusia, susține că votul a fost fraudat deoarece adversarii lui Putin au fost împiedicați să facă campanii în mass-media iar votarea electronică la distanță a fost organizată în mod ilegal. 

Cetățenii cu copii care au fost la vot în ultima zi a referendumului de modificare a constituției au primit câte zece mii de ruble (140 de dolari) de la autorități.

Dintre numeroasele modificări constituționale, cea mai importantă se referă la eliminarea interdicției pentru un președinte de a avea mai mult de două mandate consecutive. La cei 67 de ani ai săi, Vladimir Putin a acumulat deja două decenii la putere, alternând funcția de președinte cu cea de prim-ministru, începând din 1999 și până acum. Deși popularitatea sa a mai scăzut, el încă se bucură de aprobarea a 60% din populație, potrivit Reuters

Totodată noua Constituție se referă la „credința ancestrală în Dumnezeu” a Rusiei și interzice căsătoria între persoane de același sex.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday