Duma de Stat a dat votul final asupra a două proiecte de lege care vizează scoaterea Rusiei de sub jurisdicția CEDO și renunțarea la implementarea deciziilor împotriva statului, pronunțate după 15 martie.

De asemenea, potrivit agenției TASS, noile legi prevăd crearea unui mecanism compensatoriu suplimentar care va pune bazele anulării hotărârilor judecătorești intrate în vigoare după 15 martie și va permite reluarea procedurii penale. În plus, toate despăgubirile la care a fost condamnată Rusia vor fi plătite în ruble, la bănci rusești.

Pe 15 martie, Federația Rusă a fost suspendată din Consiliul European, ca urmare a invadării Ucrainei. Ulterior, CEDO a suspendat analizarea cauzelor împotriva țării, iar Kremlinul a anunțat că se va retrage din convențiile la care rămăsese parte.

CEDO este ultima instanță la care se pot adresa cetățenii statelor europene care consideră că au fost nedreptățiți de sistemul național de judecată. În ultimii ani, o serie de cazuri mediatizate în Federația Rusă au fost soluționate de către Curte. De exemplu, în 2017 judecătorii au obligat Moscova să plătească despăgubiri supraviețuitorilor atacului terorist asupra școlii din localitatea Beslan, soldat cu 333 de victime. Magistrații au stabilit că serviciile de securitate au eșuat în protejarea cetățenilor.

Surse alternative: Reuters, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday