Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Moscova nu vrea război, chiar dacă președintele american Joe Biden a avertizat că există o “posibilitate reală” a unei invazii ruse a Ucrainei luna viitoare. Lavrov a precizat că președintele Vladimir Putin va răspunde propunerilor venite din partea SUA și NATO și a vorbit pozitiv despre propunerile de securitate venite din partea Statelor Unite.

Dacă ar depinde doar de Rusia, nu ar fi niciun război. Nu vrem un război. Dar nu vom lăsa ca interesele noastre să fie călcate în picioare și ignorate”, a spus Lavrov într-un interviu pentru posturile de radio rusești

În ceea ce privește cerințele Moscovei cu privire la prevenirea extinderii NATO, diplomatul rus a spus că răspunsul SUA este ”un exemplu de diplomație”, în comparație cu documentul NATO ”arogant și părtinitor ideologic”. Lavrov a adăugat că propunerile SUA conțin câteva elemente care ar putea duce la “începerea unei discuții serioase asupra problemelor secundare”, dar a subliniat că “documentul nu conține niciun răspuns pozitiv cu privire la problema principală”.

Secretarul de stat american a declarat anterior că Washingtonul nu a făcut nicio concesie față de principalele revendicări ale Rusiei asupra Ucrainei și NATO într-un răspuns scris transmis la Moscova miercuri. Antony Blinken a adăugat că propunerile SUA oferă Rusiei o “cale diplomatică serioasă”, deoarece includ protejarea dreptului națiunilor de a-și alege propriile alianțe.

În propunerile oficiale emise în decembrie, Rusia a cerut garanții ca NATO să-și oprească expansiunea spre est, să excludă aderarea Ucrainei și a altor foste țări sovietice și să retragă militari și echipamentele din Europa Centrală și de Est.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că răspunsul SUA – și similar cel al NATO – a lăsat “puțin spațiu pentru optimism”, dar a adăugat că “există întotdeauna perspectiva continuării dialogului, fiind atât în interesul rușilor, cât și în cel al al americanilor”.

Surse: Euronews, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday