Primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, a anunțat marți patru luni de restricții la domiciliu pentru persoanele nevaccinate de peste 60 de ani, începând cu 25 octombrie. Totodată, guvernul rus a propus ca în perioada 30 octombrie-7 noiembrie să nu se lucreze, pentru a preveni răspândirea virusului, și a cerut ca întreprinderile să mute activitatea a cel puțin 30% din personal în regim remote.  

Măsurile au fost luate de urgență, în ziua în care Rusia a înregistrat peste o mie de decese asociate Covid, autoritățile confruntându-se cu o creștere rapidă a numărului de infectări și cu reticența populației de a se imuniza cu vaccinul Sputnik V, fabricat în Rusia. Primarul Moscovei a impus și în luna iunie ca persoanele vârstnice să rămână în locuințe, ca barurile și restaurantele să își oprească activitatea la ora 23 și ca zonele de luat masa din mall-uri și locurile de joacă din parcuri să fie închise.

Sectorul serviciilor din capitala rusă va trebui, de asemenea, să vaccineze cel puțin 80% din angajați cu prima doză de ser anti-Covid până la 1 decembrie și cu a doua doză până la 1 ianuarie 2022.

Cea mai alarmantă situație este în rândul generației mai în vârstă“, a adăugat Sobyanin, precizând că persoanele de peste 60 de ani internate în spitalele Covid reprezintă 60% din totalul pacienților, dintre care aproape 80% au nevoie de ventilatoare și 86% mor din cauza virusului.

Și majoritatea celor 85 de regiuni ale Rusiei a specificat că lucrătorii publici trebuie să se vaccineze, iar cetățenii vor fi nevoiți să prezinte un cod QR care să ateste vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, pentru a participa la evenimente publice sau a frecventa anumite localuri.

Moscova este epicentrul pandemiei de Covid din Rusia, reprezentând peste 20% din cele 8 milioane de cazuri totale ale țării. Rusia a înregistrat un număr record de decese în ultimele zile, raportând astăzi 33.740 de noi infectări și 1.015 decese.

Surse: Reuters, Moscow Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday