În ședința de astăzi a parlamentului rus, Duma de Stat, a votat pentru aprobarea tratatelor de colaborare cu regiunile separatiste Luhansk și Donețk, recunoscute luni seara de către președintele Putin drept independente. Prin tratate, Federația Rusă garantează protecția granițelor celor două republici, fără a specifica foarte clar care sunt acestea.

Întrebați de reporteri, doi înalți oficiali ruși au dat răspunsuri contradictorii în această privință. Potrivit agenției Tass, Andrei Rudenko, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei a spus că tratatul se referă la teritoriul controlat în prezent de autoritățile republicilor Donețk și Luhansk. O oră mai târziu, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a răspuns, potrivit aceleiași agenții, la aceeași întrebare astfel: “Vor fi recunoscute în granițele în care s-au proclamat”. Republicile Donețk și Luhansk controlează acum doar o treime din teritoriul regiunii Donbass, a cărei independență au proclamat-o integral în urma unui referendum, în mai 2014.

Aprobarea tratatelor de către Duma de stat oferă baza legală președintelui Vladimir Putin pentru a desfășura inclusiv acțiuni militare ulterioare pe teritoriile respective, fără a mai cere aprobarea Consiliului Federal. Nu este clar deocamdată care este marja militară de acțiune.

Mai devreme azi, ministrul de Externe al Federației Ruse a părut să conteste suveranitatea Ucrainei: În ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială, această declarație subliniază că trebuie strict respectate în raport cu toate statele care recunosc, prin acțiunile lor, principiul egalității în drepturi și al autodeterminării popoarelor. “Cred că nimeni nu poate argumenta că regimul ucrainean, începând cu lovitura de stat din 2014, reprezintă întreaga populație care locuiește în interiorul statului Ucraina“.

Suveranitatea și integritatea Ucrainei au fost garantate de Rusia, SUA și Marea Britanie în 1994, prin Tratatul de la Budapesta, în urma căruia Ucraina a predat Rusiei arsenalul nuclear moștenit de la URSS.

Surse alternative: Interfax, Reuters

Sursa Foto: Raja Rc/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday