Ministerul rus de Externe a respins răspunsul colectiv al NATO și al Uniunii Europene la scrisoarea prin care a cerut țărilor din cele două blocuri să se poziționeze față de criza din estul Europei și să răspundă ce înțeleg prin principiul “securității indivisible”

Țările NATO și țările UE au ales să dea un semn de solidaritate și să emită un singur răspuns, înaintat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și de Josep Borrell, șeful diplomației UE. Executivul rus a catalogat acțiunea drept “impolitețe diplomatică și lipsă de respect”

Tot azi, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, i-a spus omologului său britanic, Ben Wallace, că Moscova va răspunde “în cel mai apropiat orizont de timp” răspunsurilor formulate de SUA și de NATO în privința garanțiilor sale de securitate. 

În garanțiile cerute de la trupele aliate, Kremlinul a cerut, între altele, ca Ucraina să nu fie niciodată primită în NATO, lucru pe care Alianța l-a respins și a revenit cu o serie de contrapropuneri. Amintim că ambasadorul american a trimis cele două documente către diplomația rusă în urmă cu 16 zile.

Conform Reuters, Șoigu le-a mai cerut țărilor din vestul Europei și SUA să nu mai furnizeze arme Ucrainei și a afirmat că nu Rusia este responsabilă pentru tensiunile din estul Europei. De asemenea, a solicitat Londrei explicații privind trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday