Ministrul rus de Externe a precizat că “livrările către și dinspre Iran de produse care intră sub incidența regimului de control al tehnologiei rachetelor nu mai necesită aprobarea prealabilă a Consiliului de Securitate al ONU“.
În 2015 a fost încheiat un acord între Rusia, Marea Britanie, China, UE, Franța, Germania și SUA, potrivit căruia toate sancțiunile împotriva Iranului vor fi eliminate în schimbul încetării programului nuclear al Teheranului. Totuși, în 2018, Donald Trump a retras SUA din acest acord, lăsând în vigoare sancțiunile unilaterale ale SUA. Iranul și-a accelerat ulterior programul nuclear, despre care afirmă că este “pașnic”. Deoarece acordul nu a funcționat, sancțiunile impuse de ONU, menite să împiedice Iranul să dezvolte rachete balistice nucleare cu rază lungă de acțiune, au reintrat în vigoare. Totuși, acestea sunt pe cale să expire săptămâna aceasta.
Și UE și-a exprimat intenția de a se alătura SUA în ceea ce privește menținerea sancțiunilor: “Consiliul a decis să ia măsurile necesare pentru a menține măsurile restrictive de neproliferare privind Iranul. A convenit să mențină măsurile sectoriale și individuale, existente în cadrul regimului de sancțiuni al UE, în special cele legate de proliferarea nucleară a Iranului, precum și embargourile privind armele și rachetele”.
Ministrul rus de Externe nu a precizat în declarația sa dacă Rusia intenționează acum să sprijine programul de dezvoltare de rachete nucleare al Teheranului. Rusia a îndemnat atât UE, cât și SUA să renunțe la sancțiuni, despre care a spus că sunt “un efort de a regla conturile politice cu Teheranul și nu au implicații pentru alte țări care tratează cu respectul cuvenit dreptul internațional și obligațiile lor“.
Sursa: Reuters
Sursa Foto: Nikolaev / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.