Cel mai avansat submarin nuclear rusesc, conceput pentru a transporta rachete nucleare intercontinentale Bulava, a intrat oficial în dotarea marinei militare chiar de Ziua Rusiei, a anunțat Ministrul Apărării citat de Reuters. „Prințul Vladimir”, submarin din clasa Borei-A, poartă numele unui fost conducător al Rusiei Kievene, regiune aflată pe teritoriul de azi al Ucrainei din care s-a dezvoltat mai târziu statul rus.

Anunțul vine într-o perioadă de creștere a tensiunilor dintre Rusia și puterile occidentale pe tema Ucrainei și de temeri privind o nouă cursă a înarmărilor, în urma denunțării unui tratat-cheie pentru controlul armamentelor, care data din vremea Războiului Rece, notează The New York Times

Programul de submarine Borei, demarat la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice, a fost mult timp afectat de lipsa finanțării și de eșecurile apărute în timpul testelor cu rachete Bulava, notează Reuters.

Primul model modernizat 955A, care a fost produs în clasa Borei, este unul dintre elementele centrale din planurile președintelui Valdimir Putin de a moderniza flota nucleară a Rusiei.

Ultimul tratat major de control al armelor nucleare dintre Rusia și Statele Unite, Noul tratat START, urmează să expire în 2021.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday