Reuters scrie că anunțul președintelui Putin a stârnit temeri în rândul populației, anume că bărbații cu vârste care le permit să lupte pe front nu vor mai putea părăsi Rusia, deși ministrul Apărării Serghei Șoigu a precizat că mobilizarea vizează doar rezerviștii cu experiență militară. 

Datele Google Trends (serviciul Google care monitorizează cei mai căutați termeni pe motorul de căutare global), preluate de Reuters, arată o creștere considerabilă a accesărilor Aviasales, cel mai popular site web din Rusia pentru achiziționarea de bilete de zbor.

Potrivit datelor Aviasales, zborurile directe cu plecare din Moscova către Istanbul (Turcia) și Erevan (Armenia), destinații care permit rușilor să intre în țară fără viză, au fost deja epuizate miercuri. De asemenea, unele rute cu escale, inclusiv cele către Tbilisi (capitala Georgiei) sunt indisponibile, iar cele mai ieftine bilete de zbor din capitala Rusiei către Dubai sunt peste 300 de mii de ruble (aproximativ cinci mii de dolari). 

Conform ziarului francez Le Monde, după anunțul lui Vladimir Putin, au crescut foarte mult căutările pe Google despre ”cum să îți rupi brațul” sau ”cum să pleci din Rusia”, ceea ce reflectă lipsa dorinței unei părți din populație de a participa în mod direct la conflictul din Ucraina.

Reuters mai scrie că Letonia, care împarte granița de est cu Rusia, a transmis că nu va accepta intrarea în țară a niciunui refugiat rus care fuge de mobilizarea parțială. Ministrul de Externe al Letoniei a invocat motive de siguranță.

Reamintim, într-un discurs preînregistrat difuzat în această dimineață, Vladimir Putin a decretat ”mobilizare parțială” și a declarat că Rusia are “diverse arme de distrugere și componente mult mai moderne decât NATO și vom folosi toate mijloacele de care dispunem”.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday