UPDATE: Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacționat la mesajele despre presupuse provocări din partea forțelor ucrainene, lansate în ultimele zile de autoritățile din Federația Rusă: “Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă.

Ministerul a insistat că dorește soluționarea pașnică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova: “Considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Știrea în formă inițială: Ministerul de Externe din Rusia avertizează SUA, statele membre NATO și Ucraina că un atac asupra Transnistriei ”va fi considerat, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”. Comunicatul de astăzi vine la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat că trupele ucrainene ar urma să invadeze Transnistria, creând un fals atac al trupelor ruse staționate acolo. 

În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-transnistrene, desfășurarea artileriei pe poziții de tragere și creșterea fără precedent a zborurilor cu drone deasupra teritoriului transnistrean, Ministerul rus al Apărării avertizează SUA, statele membre NATO și pupilele lor ucrainene să nu facă alți pași aventuroși.

Susținem în mod constant soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă va urma, totuși, și vor asigura protecția compatrioților noștri, contingentul rus de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Forțelor Ruse și depozitelor militare din zonă. Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse” , informează Ministerul de Externe din Rusia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday