Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a acuzat duminică că unele avioane de luptă ucrainene au fost trimise în România și în alte țări vecine ale Ucrainei, pe care nu le-a identificat. Konașenkov a avertizat că, dacă acele avioane de război atacă forțele ruse de pe teritoriul acelor națiuni, ”ar putea fi considerată angajamentul acelor țări în conflictul militar”.

Știm sigur că avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări vecine. Utilizarea rețelei de aerodromuri din aceste țări ca bază pentru aviația militară ucraineană și utilizarea lor ulterioară împotriva armatei Rusiei poate fi considerată ca implicarea acestor state într-un conflict armat” a declarat Konașenkov.

Totodată, acesta pretinde că ”practic toate” aeronavele ucrainene pregătite pentru luptă au fost distruse.

Declarațiile acestuia au loc în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un ”apel disperat” către țările vestice și a cerut avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi și a cerut NATO să impună o zonă de restricție aeriană peste Ucraina.

Reamintim că în urmă cu zece zile, un avion militar ucrainean Su-27 a intrat în spațiul aerian al României și aterizat la Bacău. Ulterior, Ministerul Apărării din România a precizat că acesta se rătăcise. Câteva zile mai târziu, acesta a decolat înapoi spre Ucraina, fără muniție la bord.

Surse alternative: AFP, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday