View this post on Instagram

Камчатка. Авачинская Бухта. Маленькая бухточка Безымянная. Ровно 4 дня назад @lefffu именно там сняла свое видео, которое я опубликовала на своей странице. Это видео снято сегодня утром. Жуткий запах. Мой товарищ нырял сегодня в двух местах. Чуть позже выложу видео, что он там увидел. Сегодня мы на моторной лодке с ним посетили 4 места. Бухта Станицкого, Безымянная, район бухты Гротовой (как раз на выходе из бухты в Тихий Океан), бухту Шлюпочную. Последняя находится на другой стороне Авачинской бухты. Последствия, конечно, видны везде. Местами у берега цвет воды очень мутный, визуально видно границу где вода чище. На берегу Безымянной и Шлюпочной выброшены морские ежи, животные, крабы, рыбы. #спаститихий #safetheocean #kamchatka #pacificocean @_svetlana__radionova_ @greenpeace @greenpeaceru @snowave_kamchatka @lefffu @yuridud.life @yurydud

A post shared by Kristy Fury (@kristy_rozenberg) on

O purtătoare de cuvânt a comisiei constituite pentru anchetarea incidentului a anunțat că nu s-au identificat scurgeri de petrol în sol. A mai explicat că nicio persoană care a primit îngrijiri medicale, în urma contactului cu apa, nu a prezentat semne de otrăvire: „Nu s-au găsit urme de metale grele în probele de apă, de sol sau în cele recoltate de la creaturile marine. Se confirmă versiunea poluării naturale, inclusiv ca urmare a înfloririlor de fitoplancton”.

Biziday a informat pe 5 octombrie despre miile de animale marine găsite moarte, în apele și pe plajele peninsulei Kamceatka. Greenpeace a descris evenimentul drept „dezastru ecologic” și a cerut o investigație „independentă și transparentă”.

Atunci, guvernatorul regional preciza că în urma testării mostrelor de apă, s-au identificat niveluri peste limitele admise de fenol și produse petroliere. Biologul Vladimir Burkanov explica faptul că vechile depozite de combustibil pentru rachete din zonă ar fi putut rugini, iar combustibilul s-ar fi scurs în râuri.

Despre concentrațiile de fenol și produse petroliere din apă, purtătoarea de cuvânt a comisiei de anchetă a precizat acum că sunt o constantă a locului încă din 1970 și că de această dată nu au fost prezente la niveluri critice.

Sursa: BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday