“Nu știm ce s-a întâmplat cu el în weekend, pentru că avocații săi nu au voie să-l viziteze la sfârșit de săptămână. Sper să primim vești astăzi, dar mă tem că nu vor fi vești bune, deoarece starea sa este critică spre foarte gravă”, a declarat un apropiat al opozantului rus.

Alexei Navalnîi este de trei săptămâni în greva foamei. A început să refuze mâncarea pe 31 martie, în semn de protest față de refuzul autorităților de a-i oferi îngrijiri medicale adecvate pentru durerile acute de picior și de spate. Serviciul rus de penitenciare (FSIN) a precizat că starea de sănătate a lui Navalnîi este “satisfăcătoare” și că acesta a acceptat să ia suplimente de vitamine.

Sâmbătă, medicii personali ai lui Navalnîi au avertizat că starea liderului opoziției s-a înrăutățit considerabil, după ce a scăzut foarte mult în greutate și este în pericol de a intra în stop cardiac.

Personalități de rang înalt din Franța, Germania și SUA au atras atenția că sunt “extrem de îngrijorați” de situația lui Navalnîi și au avertizat că Rusia va fi supusă unor sancțiuni suplimentare dacă starea de sănătate a criticului de la Kremlin se va deteriora în continuare și nu vor fi luate măsuri pentru protecția acestuia.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea în Rusia, după ce fusese tratat timp de cinci luni în Germania în urma otrăvirii. A fost condamnat de un tribunal din Moscova la doi ani și jumătate de închisoare.

Surse alternative: Reuters, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday