Comandantul Igor Osipov va fi înlocuit de Viktor Sokolov, cunoscut ca având experiență în comanda navelor și a unităților de dragare a minelor. De asemenea, acesta a avut o serie de posturi în Flotele Pacificului și cea a Nordului. Conform RIA, Viktor Sokolov ar fi fost deja prezentat membrilor consiliului militar al flotei din portul Sevastopol, în condițiile în care înlocuirea lui Osipov fusese anunțată încă de săptămâna trecută de presa ucraineană.

Demiterea lui Igor Osipov este una dintre cele mai importante acțiuni de acest fel de la începutul războiului din Ucraina, dar presa internațională scrie că este justificată de pierderile pe care Rusia le-a suferit. Printre acestea se numără scufundarea Crucișătorului Moskva sau distrugerea bazei aeriene Saki, care se află în apropiere de Sevastopol, sediul flotei. De altfel, după scufundarea Moskva, au existat informații că Osipov a fost chiar arestat pentru scurt timp. Este binecunoscut faptul că Flota Rusiei din Marea Neagră, mult mai mare decât Flota Ucrainei, reprezintă un element de “mândrie națională” pentru ruși.

În ultimele nouă zile, peste zece explozii puternice au avut loc la o bază militară rusă din Crimeea. În weekend, la Melitopol, partizanii ucraineni au aruncat în aer linia de cale ferată ce leagă Crimeea de sudul țării. Ieri, civilii ruși au fost filmați cum fug din peninsula ocupată în 2014, după explozia a încă două baze militare.

În această după-amiază, Ucraina a amenințat că ar putea ataca Podul Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a lega Rusia de peninsula Crimeea. “Podul este o structură ilegală, a cărei construcție nu a fost făcută și cu permisiunea Ucrainei. Dăunează ecologic peninsulei și trebuie distrus. Nu contează cum – voluntar sau nu”, a scris consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday