Roverul Perseverance va cerceta zona din împrejurul craterului Jezero unde a aterizat în urmă cu aproximativ un an și va examina rocile care, conform cercetătorilor, par să aibă cele mai mari șanse de a păstra dovezi care să confirme existența unor forme de viață pe Marte. 

Delta este o formă de relief rezultată din depunerea de aluviuni, respectiv mâl și nisip, la vărsarea unei ape curgătoare într-un lac, în mare sau în ocean, pe un teren cu pantă lină. Vechea delta Jezero de pe Marte, o colecție masivă de roci și sedimente în formă de evantai la marginea vestică a craterului, s-a format la convergența dintre un râu cu un lac, cu miliarde de ani în urmă.

Delta din craterul Jezero este principala țintă astrobiologică a Perseverance. Acestea sunt rocile despre care noi credem că au cel mai mare potențial de a păstra forme de viață antică, dar care ne pot detalia, de asemenea, clima de pe Planeta Roșie și cum aceasta a evoluat de-a lungul timpului”, a declarat cercetătorul adjunct al proiectului NASA, Dr. Katie Stack Morgan. 

“Râurile care se varsă într-o deltă aduc nutrienți, care ajută la formarea formelor de viață. Totodată, sedimentul cu granulație fină care este adus și depus într-un ritm alert în deltă este bun pentru conservare”, a explicat profesorul Sanjeev Gupta, din cadrul universității britanice Imperial College London. 

Totuși, Roverul Perseverance nu va putea stabili dacă pe Marte au existat forme de viață. Robotul are doar misiunea de a colecta roci care vor fi aduse pe Pământ de următoarele misiuni ale NASA, până în 2030, pentru a fi analizate în detaliu de cercetători. 

Roverul a fost lansat pe 30 iulie 2020. Este a treia misiune care ajunge pe Marte, după sonda Hope lansată de Emiratele Arabe Unite (pentru monitorizarea climei) și nava Tianwen-1, lansată de China pentru explorarea atmosferei. În misiunile anterioare, Perseverance a realizat imagini color de pe Marte, într-un selfie pe care robotul și l-a făcut în timpul asolizării.

Sursa: BBC 

Sursa foto: Planetfelicity | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday