Roverul Pragyan, din cadrul misiunii Chandrayaan 3, ”a fost pus în modul Sleep”, dar cu bateriile încărcate și cu receptorul pornit “în speranța unei reporniri reușite pentru un alt set de misiuni”, a precizat Organizația indiană de cercetare spațială (ISRO) într-o postare pe X, fostul Twitter. Agenția a mai scris că “în caz contrar, va rămâne pentru totdeauna acolo ca ambasador lunar al Indiei”.

Chandrayaan-3 a fost prima misiune care a reușit aselenizarea controlată la polul sud al Lunii și a făcut din India a patra țară care a ajuns pe satelitul natural al Pământului. Roverul Pragyan a parcurs peste 100 de metri pe suprafața Lunii și a confirmat prezența sulfului, fierului, a oxigenului și a altor elemente.

India speră să înregistreze un succes și după lansarea de sâmbătă a unei sonde pentru studierea Soarelui. Misiunea va observa vânturile solare care pot provoca perturbări pe Pământ, și care pot fi  observate în mod obișnuit sub formă de aurore.

Sursa: Reuters

Foto: Twitter/@isro

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday