România și Comisia Europeană au încheiat astăzi un acord de promovare a coeziunii economice și tranziției verzi și digitale. Statul va primi 31,5 miliarde de dolari în exercițiul financiar 2021 – 2027.

Cea mai mare sumă, 7,3 miliarde de euro, a fost alocată pentru a îmbunătăți accesul la locuri de muncă, în sensul reducerii șomajului în rândul tinerilor și facilitării educației de calitate și incluzive. Alte 7,2 miliarde de euro vor fi folosite pentru a continua dezvoltarea sistemelor de transport sustenabile, cu accent pe transportul feroviar și cel în comun la nivel de orașe.

Investițiile pentru tranziția către energia ”verde” vor primi o finanțare de 6,75 de miliarde, pentru proiecte de reducere a emisiilor de carbon, de conservare a biodiversității și de amenajare a spațiilor verzi. Alte 4,33 de miliarde vor sprijini transformarea inovatoare și inteligentă a economiei.

Comisia Europeană a precizat că 2,3 miliarde de euro vor fi alocate pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate și pentru a îmbunătăți calitatea, eficiența și reziliența sectorului medical. 165,2 milioane de euro vor fi investite în pescuit și acvacultură. 

Acordul încheiat cu organul executiv al UE acoperă astfel 8 programe regionale de investiții și 9 programe naționale. Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune, a declarat: O bună planificare și implementare a programelor în curs de finalizare va contribui la dezvoltarea inovării și digitalizării, la implementarea de servicii sociale și de sănătate de calitate, precum și la oportunități de educație și formare, mijloace de transport în comun sigure și curate și, în general, o economie mai competitivă. Finanțarea va îmbunătăți calitatea vieții în România și va asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”.

Sursa: Comunicatul Comisiei Europene

Sursa foto: Emicristea | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday