Autoritățile române precizează că acțiunea se înscrie într-un demerers internațional coordonat, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Materialele vor ajunge la Beirut cu două aeronave ale Forțelor Aeriene, una Hercules și una Spartan. Cele două aeronave vor decola sâmbătă dimineață de pe Aeroportul Otopeni.

Comunicatul integral emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:

„ROMÂNIA raspunde apelului de sprijin venit din partea autorităților libaneze

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităților libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august.

Tara noastră s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.

Guvernul României, societatea civilă și reprezentanții diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez.

Forțele Aeriene Române s-au implicat în acest demers și au pus la dispoziție două aeronave ( C-130 Hercules și C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile trantamentelor destinate victimelor.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor insoți echipajul care va asigura transportul aerian și vor asigura predarea materialelor medicale către autoritățile responsabile din Liban.

Din partea Ministerului Mediului, un membru al echipei de protecție civilă europeană, aflat deja în zona afectată de explozie, sprijină autoritățile în coordonarea forțelor de intervenție și a asistenței internaționale.

Jurnaliștii interesați să asiste la decolarea aeronavelor Forțelor Aeriene Române spre Liban, de pe Baza 90, Otopeni vor fi așteptați sâmbătă, 8 august, între orele 09.00-09.30. Persoană de contact comandor Mihai Albu, 0722.734.412.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday