Miercuri, Ungaria a anunțat că va prelua din România 50 de pacienți bolnavi de Covid care necesită spitalizare la terapie intensivă, după ce țara noastră a solicitat ajutor prin Mecanismul european de Protecție Civilă.

În cursul zilei de joi, primii zece pacienți ar fi trebuit să fie transferați spre spitalele din Debrecen și Szeged, dar doar pentru opt dintre aceștia s-a reușit procedura. O pacientă din Timișoara a decedat după ce starea acesteia de sănătate s-a înrăutățit, iar un alt pacient era, de asemenea, într-o stare care nu i-a permis transferul.

Vineri au pornit spre țara vecină încă 12 persoane, iar astăzi, alți cinci pacienți vor fi transferați la un spital din Szeged. Transferurile sunt necesare, întrucât în țară numărul paturilor ATI destinate pacienților cu Covid, fără alte afecțiuni, sunt ocupate. În prezent, în secțiile de terapie intensivă sunt internate 1.739 de persoane, dintre care 35 sunt minori.

Raed Arafat a anunțat încă de săptămâna trecută că autoritățile române vor trimite pacienți Covid în Ungaria, în spitale situate în apropierea granițelor, întrucât pacienții nu suportă transferuri pe distanțe mai mari.

”În cele 2 zile au fost transferați 21 pacienți. Din nefericire, o pacientă a decedat în timpul transferului, deci în centrele universitare din Szeged și Debrecen se află 20 pacienți internați.

Astăzi vor mai fi transferați alți 5 pacienți la Szeged din zona de vest a țării.

Așa cum am anunțat, în spitalele din Ungaria a fost trimis personal medical din România care ține legătura cu familiile pacienților transferați.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday