Adjunctul ministrului lituanian al Apărării anunță că țara sa, România și alte patru țări membre UE vor trimite în Ucraina specialiști pe probleme de cybersecurity. Oficialii europeni sunt îngrijorați că Rusia ar putea lansa atacuri care să vizeze infrastructura critică a Ucrainei, în contextul tensiunilor tot mai ridicate.

Adjunctul Margiris Abukevicius a menționat că cererea de asistență a fost formulată de către Kiev, iar experții sunt din Lituania, România, Polonia, Estonia, Croația și Țările de Jos. Solicitarea Ucrainei a avut loc în aceeași zi în care autoritățile au anunțat că au informații despre un potențial atac cibernetic ce va avea loc săptămâna aceasta și care va viza instituții guvernamentale, bancare și militare.

În această după-amiază, autoritățile britanice au atras atenția instituțiilor din Regatul Unit să-și îmbunătățească apărarea împotriva atacurilor cibernetice, deoarece ar putea avea loc astfel de atacuri cu “consecințe internaționale”.

În urmă cu o săptămână, site-urile a două bănci ucrainene, dar și cel al Ministerului Apărării au căzut victimă unui atac de tip DDoS*, despre care experții americani și britanici au spus că a fost coordonat de către Rusia. Autoritățile de la Moscova au respins acuzația.

*în cadrul unui atac de tip DDoS, traficul pe un anumit site este supraîncărcat, fapt ce determină paginile de internet să pice și astfel să nu mai poată fi accesate 

Surse alternative: Reuters, Politico

Sursa Foto: Mykyta Dolmatov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday