În 2020, 41% din populația Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani a absolvit studiile superioare. Potrivit Eurostat, ponderea populației cu studii superioare este cea mai mare în Luxemburg și cea mai mică din România.

Statele membre UE și-au stabilit un obiectiv de creștere a ponderii populației în vârstă de 25-34 de ani care să finalizeze învățământul superior la 45%, până în 2030. 11 state membre au atins deja obiectivul setat pentru acest indicator: Belgia, Danemarca, Irlanda, Spania, Franța, Cipru, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Slovenia și Suedia. În cinci dintre acestea, mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârste între 25 și 34 de ani au avut un nivel de studii superior în 2020: Luxemburg (61%), Irlanda și Cipru (ambele 58%), Lituania (56%) și Olanda (52%) .

În schimb, cele mai mici ponderi s-au înregistrat în România (25%), Italia (29%), Ungaria (31%), Bulgaria și Cehia (ambele 33%).

La capitolul diferenței de gen, 46% dintre femei au absolvit studii superioare, în timp ce la bărbați procentul este de 35%. Ponderea bărbaților a crescut în ultimii zece ani, dar într-un ritm mai lent față de cea în cazul femeilor. Ca urmare, decalajul între gen a crescut la 10,8 puncte procentuale (pp) de la 9,4 pp în 2011.

Pe categorii de vârstă, procentul celor care au studii superioare este mai mare în rândul tinerilor: 36% din populația UE cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani avea studii de nivel superior, comparativ cu 22% din cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani. Cele mai mari diferențe între grupele de vârstă s-au înregistrat în Irlanda (25pp), Luxemburg și Cipru (ambele 24pp), Polonia (22pp) și Malta (21pp). La celălalt capăt al scalei, existau patru țări cu diferența sub 10 pp: Bulgaria și Ungaria (ambele 9pp), Germania și Estonia (ambele 6pp).

Sursă foto:  Nirat Makjuntuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday