Datele Eurostat arată că, în medie, unul din trei europeni (29%) cu vârsta de peste 16 ani nu își permite să plătească pentru o vacanță anuală de o săptămână.

În rândul statelor membre ale UE, România a înregistrat cea mai mare pondere de persoane aflate în această situație, majoritatea românilor (54%) nefiind capabili să își permită o plecare de cel puțin o săptămână de acasă, o dată pe an. Locuitorii Greciei au ajuns pe locul doi (49%, urmați de croați (48%), ciprioți (45%) și italieni (44%). De altfel, toate țările din sudul Europei, mai ales cele cu ieșire la Mediterană, au această caracteristică, fiind caracterizate și de un nivel de trai mai scăzut decât cele nordice.

La capătul opus, doar 10% dintre suedezi nu și-au putut permite o vacanță anuală de o săptămână. În clasament urmează Danemarca și Luxemburg (ambele 11%), Finlanda (12%), Germania și Austria (ambele 13%).

Eurostat constată faptul că, în ultimii zece ani, procentul europenilor care și-au permis o vacanță anuală de o săptămână a crescut semnificativ, de la 60% la 71%. Datele sunt valabile pentru anul trecut și nu reflectă situația vacanțelor din acest an, influențate puternic de pandemia de coronavirus.

Sursa datelor: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday