Miniștrii Apărării din Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România, Regatul Unit (aliați NATO) și Finlanda s-au reunit azi la Bruxelles, unde au semnat o scrisoare de intenție pentru dezvoltarea “Inițiativei pentru Scutul Cerului European” – European Sky Shield Initiative (ESSI).

Proiectul aparține Germaniei și urmărește crearea unui sistem european de apărare aeriană și antirachetă, prin achiziționarea comună de echipamente și rachete de către statele participante la ESSI. Sistemele care ar putea fi achiziționate sunt IRIS-T de fabricație germană, Patriot dezvoltat de americani, sau Arrow de fabricație israeliană, concepute pentru a neutraliza rachetele cu rază lungă de acțiune. Contactele cu producătorii au fost deja făcute, potrivit ministrului Apărării din Germania, Christine Lambrecht.

Germania va coordona achizițiile comune pentru a acoperi de urgență golurile existente în ceea ce privește apărarea împotriva posibilelor atacuri aeriene de la distanță mică, efectuate inclusiv cu drone, dar și de la rază medie și lungă de acțiune, efectuate de rachetele balistice și de croazieră, precum cele deținute de Rusia, a precizat Lambrecht.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat inițiativa în august, numind-o un câștig de securitate pentru toată Europa. La acea vreme, Scholz a susținut că apărarea aeriană în comun s-ar dovedi mai rentabilă. Scholz a spus că Berlinul va trebui să investească masiv în apărarea aeriană în anii următori. În prezent, Germania are 12 lansatoare Patriot, insuficiente pentru a acoperi întreaga țară.

Proiectul permite tuturor națiunilor participante să dezvolte în comun un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă folosind soluții interoperabile, disponibile. Această abordare multinațională oferă statelor participante o modalitate flexibilă și scalabilă de a-și consolida descurajarea și apărarea într-un mod eficient și rentabil, potrivit comunicatului transmis de NATO.

Surse: NATO, DW, Euronews

Foto: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday