Banca Mondială realizează anual un clasament al țărilor în funcție de veniturile pe cap de locuitor (Venit Național Brut- VNB), nivelurile fiind venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari

Potrivit instituției, clasamentul se schimbă din două motive:

  • în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor;
  • pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație.

Anul acesta șase țări au fost plasate într-o categorie diferită față de anul trecut. Țările care au avansat la o categorie superioară sunt Belize, Panama și România. Totodată, statele care au retrogradat în clasamentul Băncii Mondiale sunt Liban, Palau și Zambia.

În cazul României, care intrase în grupul țărilor cu venituri mari pentru prima dată în 2019, dar a fost retrogradată în 2020 în contextul pandemiei de COVID-19, Banca Mondială precizează că venitul brut național pe cap de locuitor a ajuns anul trecut la 17.170 de dolari, în creștere față de 12.570 de dolari în 2020. 

Țara noastră a trecut, astfel, din grupul țărilor cu venituri mijlocii superioare la cel al statelor cu venituri mari, pe fondul revenirii economice puternice din 2021.

Comunicatul și datele complete ale Băncii Mondiale

Sursă foto: Lovelyday12 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday