Potrivit datelor Eurostat, costul orar cu mâna de lucru a crescut cu 3% în Zona Euro şi cu 3,3% în UE, în trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. Cele mai mari creşteri în rândul statelor membre au fost înregistrate de Austria (11,6%), Bulgaria (10%), Cehia (9,8%) şi România (8,7%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, dar și contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 8,7% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 9,1%. Pe sectoare, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 8,7% în industrie, cu 8,6% în sectorul serviciilor şi cu 5,4% în construcţii.

Țările care au înregistrat scăderi ale costurilor cu mâna de lucru sunt Irlanda (-4,8%), Malta (-3,7%), Croația (-1,1%) și Finlanda (-0,5%).

La nivelul UE, costul orar cu forța de muncă a înregistrat cele mai mari creșteri, în raport cu același interval din 2019, în: industria spectacolelor (+11%), HoReCa (+10,2%), servicii (+6,9%).

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday