CNCAV a anunțat sec, pe facebook, atingerea cu mare întârziere a acestui prag, în baza căruia relaxarea restricțiilor a început în România de pe 15 mai:

Astăzi am depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19:
– se reduce riscul de infectare;
– se reduce riscul de transmitere a virusului;
– se reduce considerabil riscul de spitalizare;
– se reduce considerabil riscul de deces.
Campania de vaccinare a început în România în data de 27 decembrie cu personalul din cele 10 spitale COVID (etapa 0), înainte de operaționalizarea platformei de programare. Au urmat alte trei etape de vaccinare, a personalului medical, a persoanelor vulnerabile, iar, din 15 martie, pentru toată lumea. Până acum, 75% dintre români au primit vaccinul de la Pfizer/BioNTech.
La nivel european, România rămâne la mai puțin de jumătate din media UE, în condițiile în care țara noastră, alături de Slovenia și Bulgaria, reduc oricum această medie. În Germania, Franța, Spania și celelalte țări occidentale, 75-80% din populația adultă a primit cel puțin o doză.
În planificarea inițială, anunțată de prim-ministrul Florin Cîțu, România ar fi trebuit să atingă pragul de 5 milioane de vaccinați (31,5% din populația adultă) la 1 iunie, la 1 iulie ar fi trebuit să ajungă la 6 milioane, iar la 1 august ar fi trebuit să fie în România 7 milioane de vaccinați. Programul eliminării restricțiilor ar fi depins de atingerea acestor ținte, dar ele au fost totuși abrograte chiar dacă de la jumătatea lunii mai numărul celor vaccinați zilnic a scăzut rapid.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday