Indicatorul “exces de mortalitate (decesele din orice cauză, nu doar Covid) a crescut în octombrie cel mai mult în România, +110% față de media lunilor octombrie din intervalul 2016-2019. Bulgaria are o creștere de aproape +80%. La polul opus se situează Italia și Suedia, cu un avans de doar +2%.

Biroul de statistică al UE arată că indicele s-a apreciat în august cu +8%, în septembrie cu +12% și în octombrie cu +17%, față de media lunilor respective din perioada 2016-2019. Eurostat amintește că vârfuri ale mortalității în exces au fost atinse în aprilie 2020 (+25%), în primul val al pandemiei, și în noiembrie 2020 (+40%), în al doilea val al pandemiei.

Vinerea trecută, Institutul român de Statistică a anunțat că în luna octombrie România a înregistrat cea mai mare mortalitate pe timp de pace din istoria țării. S-au produs 45 de mii de decese, dublu față de nivelul considerat normal pentru a zecea lună a anului. Din datele oficiale, raportate de Grupul de Comunicare Strategică, circa 10 mii de persoane au murit de Covid.

Date/Grafică: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday