Potrivit raportului BNR, la 31 septembrie 2020, rezervele valutare se situau la nivelul de 33,8 miliarde de euro, față de 32,6 de miliarde de euro la 30 septembrie 2020. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,35 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, declarat pentru Digi24, că este o creștere semnificativă, care se datorează împrumutului în valută de săptămâna trecută (Ministerul Finanțelor a împrumutat de la bănci 1,64 de miliarde de euro, printr-o emisiune de obligațiuni scadentă în 2022) și care arată că statul român are capacitate de finanțare.

„BNR a avut o preocupare să mențină constante aceste rezerve în acest an agitat. E o dovadă că există instrumente de a depăși o perioadă de criză, dacă ea să conturează. Sunt momente care pot marca piețele, dar cursul este rezultatul unei evoluții de piață. Iată că cursul a avut o ușoară întărire, care este legată și de rezervele valutare. Faptul că am avut rezerve a dus la o stabilitate a cursului. Variația cursului este foarte mică, sub 2% de la începutul anului. Rezervele sunt consistente și sunt un factor de descurajare pentru eventuale speculații”, a mai adăugat acesta.

BNR mai precizează că în cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 2,76 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligațiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 1.647 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieșiri de 1,55 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2020 au fost de 39,14 miliarde de euro, față de 37,95 de miliarde de euro la 30 septembrie 2020.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday