Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României se situau la nivelul de 37,3 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, după ce în decembrie au crescut cu peste patru miliarde de euro, față de 33,3 miliarde de euro noiembrie 2020. La aceste sume mai trebuie adăugată și valoarea de pe 5,1 miliarde de euro a celor 103 tone de aur ale Băncii Naționale a României.

Comparativ cu sfârșitul anului 2019, când se situau la nivelul de 32,9 miliarde de euro, rezervele valutare internaționale ale BNR au crescut cu 4,4 miliarde de euro.

În cursul lunii decembrie au avut loc următoarele operațiuni:

  • Intrări de peste șapte miliarde de euro, inclusiv emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor pe piața externă (în valoare nominală de 2,5 miliarde de euro) precum și împrumutul SURE de la Comisia Europeană (în valoare de trei miliarde de euro);
  • Ieșiri de peste trei miliarde de euro, inclusiv returnarea către bănci a unor sume, datorită reducerii rezervelor minime obligatorii de la 6% la 5 %.

Plățile scadente în luna ianuarie 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 144 milioane euro.

Sursa datelor: BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday