Rezerva Federală (Fed – banca centrală a Statelor Unite) a majorat dobânda de referinţă cu +0,25% (a noua majorare la rând), pentru a reduce inflaţia, și nu exclude că ar putea lua măsuri similare și în viitor, în ciuda problemelor băncilor americane. 

Cu doar două săptămâni în urmă, președintele Fed, Jerome Powell, se declara îngrijorat că progresele în ceea ce privește stabilizarea prețurilor stagnează. Rata inflației a fost de 6% în februarie, mult peste ținta propusă de 2%. Încă dinaintea deciziei, analiștii se așteptau ca Fed să majoreze dobânda de referință cu 0,25% sau să o mențină la același nivel. Recentele turbulențe bancare au determinat mulți investitori să parieze că Fed va fi “deosebit de dornică” să evite să surprindă piețele financiare cu o majorare prea mare.

Unul dintre economiștii șefi de la Oxford Economics explica miercuri dimineață că “aceasta este probabil cea mai dificilă decizie pe care Fed a trebuit să o ia de ceva vreme”, deoarece trebuie să demonstreze că poate combate inflația, pe de o parte, în timp ce folosește alte instrumente pentru a combate stresul din sistemul financiar. 

După recentele falimente ale Silicon Valley Bank și Signature Bank, economiștii de la Goldman Sachs sperau ca Fed să nu majoreze dobânda în ședința de astăzi, din cauza temerilor că ar putea provoca un stres nejustificat asupra băncilor. În același timp, analiștii atrag atenția și că fără majorarea dobânzilor, Fed putea risca să piardă lupta împotriva inflației, care a crescut brusc în ianuarie și februarie.

Săptămâna trecută, și Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 0,5%. Banca Angliei urmează să decidă joi dacă majorează dobânda, la o zi după ce cifrele oficiale au arătat o creștere burscă a inflației la 10,4%.

Surse: BBC, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday