Rezervele valutare la Băncii Naționale au crescut în mai cu 2,4 miliarde de euro, dar asta numai pentru că Ministerul de Finanțe a încasat 3,3 miliarde de euro din emisiunea de eurobonduri externe.

Excluzând această sumă, bilanțul BNR în luna mai 2020 arată ieșiri de 5,5 miliarde de euro din rezerva valutară și intrări de doar 4,7 miliarde de euro.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, cu o valuare actualizată de 5.16 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2020 au fost de 40,8 miliarde de euro, faţă de 38.4 miliarde de euro la 30 aprilie 2020.

În decursul lunii mai cursul euro-leu a evoluat plat, între 4,82 și 4,84. Diferența de aproape 800 de milioane de euro care ar fi rezultat în absența intrărilor de bani din creditul extern sugerează că BNR a intervenit activ pentru stabilitatea leului, dar Banca Națională nu comunică cumpărările sau vânzările de valută pe care le face în piață pentru stabilizarea cursului.

Comunicatul integral al BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday