Un diplomat european de rang înalt a declarat miercuri pentru Reuters că un acord comercial Brexit este iminent și ar putea fi încheiat în următoarele câteva ore. Imediat după aceea, o altă sursă, tot diplomatică și tot din UE, a precizat că nimic nu este sigur și că discuțiile s-ar putea prelungi și până după Crăciun.

Reuters precizează că nu a există o confirmare din partea Marii Britanii că un acord este pe cale să fie încheiat și că, totuși, cele două părți au dat o serie de semnale contradictorii în ultimele zile.

De la ieșirea oficială din UE la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a negociat un acord de liber schimb cu blocul comunitar, în încercarea de a reglementa ieșirea de pe piața unică și din uniunea vamală la sfârșitul acestui an. Un acord ar asigura continuarea cel puțin parțială a comerțului cu bunuri care reprezintă jumătate din totalul schimburilor Regatului Unit, în valoare de aproape o mie de miliarde de dolari în total. Înaltul diplomat, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că statele membre UE ar trebui să aprobe o aplicare provizorie a unui acord cu efect de la 1 ianuarie deoarece Parlamentul European nu va avea suficient timp pentru a-l ratifica.

Diplomatul a declarat că Consiliul a început pregătirile pentru a permite o astfel de aplicare provizorie sau o implementare rapidă.

În declarațiile anterioare, Marea Britanie a spus că încă două probleme semnificative – pescuitul și concurența – rămân de rezolvat și că nu au existat progrese suficiente pentru un acord. Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday