Foto: Joe Biden (președintele SUA) / Tedros Adhanom (director OMS) / Xi Jinping (lider al Chinei)

Grupul de lucru pentru finanțarea OMS a propus donatorilor creșterea contribuției financiare, idee respinsă de Statele Unite, după cum au declarat pentru Reuters patru oficiali implicați în discuții, citați în anonimat. 

Administrația americană, principalul donator, se îndoiește de faptul că Organizația va face față amenințărilor viitoare, inclusiv din partea Chinei, au spus surse americane pentru Reuters. Propunerea face parte dintr-un plan de reformare a OMS, care și-a arătat limitele în gestionarea pandemiei de coronavirus. Refuzul, confirmat și de surse europene, ridică îndoieli cu privire la sprijinul pe termen lung acordat de Administrația Biden.

Inițiativa grupului de lucru presupune mărirea contribuției obligatorii începând cu 2024, astfel încât banii să însumeze jumătate din bugetul de două miliarde al agenției, iar nu a cincea parte cât este în prezent. 

Donatorii europeni sunt în favoarea întăririi puterilor Organizației, iar un oficial european chiar a afirmat că ideea SUA ”provoacă scepticism în multe țări”. Americanii cer, în schimb, deschiderea unui fond separat pentru contribuții suplimentare, care să fie direct administrat de donatori. Măsura urmează să fie discutată săptămâna viitoare de consiliul executiv al OMS.

În aprilie 2020, la câteva săptămâni după declararea pandemiei, Donald Trump a anunțat suspendarea finanțării către OMS: “pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul său în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului”, acuzând că agenția este profund influențată de China. Abia în ianuarie 2021, după instalarea președintelui Biden, contribuția a fost reluată.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday