Presa din Turcia, citată de Reuters, susține că ambasada SUA la Ankara a informat săptămâna trecută ministerul de Externe al Turciei cu privire la intenția de a aduce în Marea Neagră două nave de luptă, dar nu a mai transmis ulterior alte notificări către Ankara.

Oficialii americani au spus că Turcia ar fi putut înțelege greșit notificarea inițială. Ei susțin că desfășurarea nu a fost niciodată confirmată, iar Statele Unite notifică frecvent Turcia pentru potențialul acces la Marea Neagră, dar o cerere nu înseamnă neapărat că navele sale vor trece în mod obligatoriu prin strâmtori, ci mai degrabă se asigură că, dacă situația impune desfășurarea rapidă, au deja aprobarea necesară.

Washingtonul și NATO au fost alarmate de acumularea militară rusească de la granițele Ucrainei și din Crimeea. După ce Turcia a anunțat, săptămâna trecută, că americanii vor trimite două nave de război în Marea Neagră, Rusia a numit intenția ca fiind o provocare neprietenoasă, și a avertizat SUA ca navele sale să stea la mare distanță de Ucraina și de Crimeea.

Desfășurarea de trupe rusești nu mai pare acum deloc a fi un secret ci se desfășoară ostentativ, chiar dacă Rusia susține că va desfășura doar un amplu exercițiu în Marea Neagră, în următoarele trei săptămâni.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday