COVAX este un program coordonat de OMS care își propune să livreze în următorul an două miliarde de doze de vaccin, necesare imunizării a 20% din populația vulnerabilă a 91 de țări sărace sau cu venituri medii, în special din Africa, Asia și America Latină. Din donații, s-au strâns până acum 2,1 miliarde de dolari, dintr-un necesar de șapte miliarde.

Prin COVAX, sunt semnate contracte cu laboratoarele care produc vaccinurile, iar prețurile (mai mici) sunt plătite din donații sau de către țările care își permit. Țările vizate pot să refuze acordurile, în cazul în care reușesc să cumpere singure, mai rapid sau la un preț mai bun serul anti-COVID.

Gavi, o alianță de guverne, laboratoare farmaceutice și ONG-uri care ajută la coordonarea programului, a informat OMS că ”Riscul eșecului este foarte mare, din cauza lipsei de fonduri”, potrivit unei note interne din 25 noiembrie, citată de Reuters.

Gavi a angajat Citigroup în noiembrie pentru consultanță în materie de diminuare a riscurilor financiare. În nota respectivă, consilierii spun că cel mai mare risc al programului este tocmai clauza prin care statele vizate pot rupe înțelegerile.

COVAX se bazează mai ales pe vaccinuri ieftine, care nu au primit până acum aprobare, iar nu pe cele Pfizer/BioNTech și Moderna, care utilizează o tehnologie mai scumpă și care sunt deja în curs de autorizare în diverse țări. Până acum, OMS a parafat înțelegeri cu AstraZeneca, Novavax și Sanofi pentru un total de 400 de milioane de doze, cu opțiuni de a comanda alte sute de milioane. Însă cele trei companii s-au confruntat cu probleme și întârzieri pe parcursul studiilor de testare și ar putea cere aprobarea serurilor abia în al doilea semestru al anului 2021.

Marți, un oficial al OMS a declarat că agenția negociază cu Pfizer și Moderna pentru a lansa vaccinurile lor pe piețe sărace, la prețuri speciale.

Până în prezent, Marea Britanie și țările Uniunii Europene au fost principalii donatori pentru COVAX, dar și fundația Bill și Melinda Gates. SUA și China nu și-au luat niciun angajament în acest sens, iar Banca Mondială și alte instituții financiare oferă împrumuturi avantajoase țărilor sărace pentru a le ajuta să cumpere vaccinuri, prin COVAX.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday