Perioada anuală în care compania rusească efectuează lucrările de întreținere ale Nord Stream 1 a început pe 11 iulie și este programată să ia sfârșit pe 21 iulie. De obicei, această sistare trece neobservată, însă în acest an, din cauza războiului și a sancțiunilor impuse Rusiei, statele membre UE se temeau că Gazprom ar putea prelungi această perioadă sau chiar suspenda pe termen nelimitat exporturile.

Acum, două surse familiarizate cu situația au declarat pentru Reuters că fluxul de gaze rusești va fi reluat la timp prin Nord Stream 1, după finalizarea lucrărilor de reparații, însă la o capacitate mai mică decât cea de 165 de milioane de metri cubi pe zi pe care o are conducta.

Ei (Gazprom) vor reveni la nivelurile de dinainte de 11 iulie”, a declarat una dintre surse pentru Reuters, cu referire la fluxul de gaze așteptat prin Nord Stream 1 începând de joi. Informația publicată de Reuters este în contradicție cu poziția comisarului european pentru buget, Johannes Hahn, care a declarat pentru Wall Street Journal că Comisia Europeană nu se aștepta ca fluxul de gaze rusești să repornească prin conduta Nord Stream 1 după finalizarea lucrărilor.

În ultimele luni, gigantul energetic din Rusia a redus deja cantitatea livrată prin Nord Stream 1 în Europa la aproximativ 40% din capacitatea totală a conductei, invocând motive tehnice, în special întârzierea returnării echipamentelor reparate de către compania germană Siemens Energy în Canada.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday