Reuters: Paisprezece state din Uniunea Europeană, inclusiv Germania și Franța, propun înființarea unei unități militare de acțiune rapidă în cazul unor crize internaționale. Sugestia va fi discutată în reuniunea de joi a miniștrilor Apărării din UE.

Țările consideră că UE ar trebui să creeze o armată formată din cinci mii de soldați, iar structura militară să aibă și nave și avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent, potrivit Reuters. Ideea va fi discutată de miniștrii apărării din statele membre, într-o ședință condusă de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a criticat reticența blocului în a interveni mai mult în străinătate, în special în sate precum Libia.

Cele 14 state sunt: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia și Spania.

Inițiativa vine la două decenii după o încercare similară, în 1999. UE a înființat abia în 2007 un sistem pregătit pentru luptă format din 1.500 de militari, dar care nu a fost folosit niciodată. Inițiativa de acum ar putea stabili bazele extinderii capacităților de apărare ale UE.

Începând de anul acesta, blocul are un buget comun pentru a dezvolta armament împreună, elaborează o doctrină militară pentru 2022 și și-a detaliat pentru prima dată slăbiciunea militară anul trecut.

UE are misiuni militare limitate în lume și s-a bazat întotdeauna pe NATO, condusă de SUA, pentru acțiuni militare ample. Dar președinții SUA, în special Donald Trump, au cerut Uniunii să se implice activ pentru propria securitate și să-și întărească granițele, chiar dacă Organizația rămâne angajată în apărarea Europei. Brexitul a amplificat nevoia UE de a-și întări forțele, deoarece nu se mai poate baza pe Londra; pe de altă parte, Marea Britanie nu agrea ideea unei armate a blocului comunitar, temându-se că slăbește identitatea națională.

Sursă: Reuters.

Folosim cookies