Țările consideră că UE ar trebui să creeze o armată formată din cinci mii de soldați, iar structura militară să aibă și nave și avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent, potrivit Reuters. Ideea va fi discutată de miniștrii apărării din statele membre, într-o ședință condusă de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a criticat reticența blocului în a interveni mai mult în străinătate, în special în sate precum Libia.

Cele 14 state sunt: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia și Spania.

Inițiativa vine la două decenii după o încercare similară, în 1999. UE a înființat abia în 2007 un sistem pregătit pentru luptă format din 1.500 de militari, dar care nu a fost folosit niciodată. Inițiativa de acum ar putea stabili bazele extinderii capacităților de apărare ale UE.

Începând de anul acesta, blocul are un buget comun pentru a dezvolta armament împreună, elaborează o doctrină militară pentru 2022 și și-a detaliat pentru prima dată slăbiciunea militară anul trecut.

UE are misiuni militare limitate în lume și s-a bazat întotdeauna pe NATO, condusă de SUA, pentru acțiuni militare ample. Dar președinții SUA, în special Donald Trump, au cerut Uniunii să se implice activ pentru propria securitate și să-și întărească granițele, chiar dacă Organizația rămâne angajată în apărarea Europei. Brexitul a amplificat nevoia UE de a-și întări forțele, deoarece nu se mai poate baza pe Londra; pe de altă parte, Marea Britanie nu agrea ideea unei armate a blocului comunitar, temându-se că slăbește identitatea națională.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday