Germania, care deține președinția rotativă, a propus un sistem de condiționare pentru accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, potrivit unui document obținut de Reuters. Susține că sistemul trebuie să fie aplicat și pentru noul fond de redresare economică după pandemie în valoare de 750 miliarde euro.

Propunerea este punctul de plecare pentru negocierile dintre cele 27 de state membre ale UE – care, în iulie, au fost de acord cu un astfel de mecanism, dar nu au continuat discuțiile.

Reuters notează că propunerea Germaniei va provoca cu siguranță nemulțumiri în blocul comunitar. Potrivit documentului pedepsele pentru încălcarea statului de drept ar include suspendarea finanțării UE și vor fi hotărâte cu votul majorității statelor membre ale UE care acționează la recomandarea Comisiei Europene.

Unii dintre oficiali susțin însă că o altă formă de organizare ar fi mai utilă: Comisia să recomande suspendarea sau retragerea fondurilor dintr-o țară care încalcă statul de drept, iar statelor UE să nu li se ceară aprobarea, ci mai degrabă blocarea unei astfel de sancțiuni.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Unsplash//Christian Wiediger

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday